Laparoskopik Donör Nefrektomi

Laparoskopik Donör Nefrektomi (Böbreğin Kapalı Yöntemle Çıkarılması)?

Laparoskopik yöntemle, canlı vericiden böbrek alınması ilk kez 1995 yılında tanımlanmıştır. Günümüzde, dünyada gelişmiş birçok organ nakli merkezinde böbrek bağışlamak isteyen kimselerden böbrek, laparoskopik ameliyat tekniğiyle alınıyor.
Laparoskopik nefrektomi, kapalı yöntem ya da laparoskopik donör nefrektomi (LDN) gibi isimler de verilen yöntemdir.

Kapalı Nefrektomi Yöntemi Nasıl Uygulanıyor?

Açık donör nefrektomi ameliyatında, böbreğin olduğu bölgeye 15-20 cm uzunluğunda kesi yapılarak böbrek çıkarılıyor. Kapalı yöntemde karın içerisine yerleştirilen 1 cm çapında özel bir kamera yardımıyla gerçekleştirilir. Vericiden kapalı teknikle böbrek çıkarılırken ameliyat tamamen endoskopik aletlerle tamamlanabileceği gibi, cerrahın bir elini karın içerisine sokarak da (yarı endoskopik, el yardımlı teknik) yapılabilir.

El yardımlı laparoskopik nefrektomi bazı yönleri ile tam laparoskopik nefrektomiden ayrılmaktadır. El yardımlı nefrektomide yapılan kesi, tam laparoskopik yönteme göre kesinin yeri ve uzunluğu nedeniyle kozmetik bir problem oluşturabilmektedir.

Tam laparoskopik verici nefrektomi ameliyatlarında, küçük ameliyat kesileri karında ağrı oluşturmayacak yerlerden yapılıyor. Bu durum ameliyat sonrası çok daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyulmasını ve işe dönüş süresinin kısalmasını sağlıyor. Ayrıca karın kesisine bağlı enfeksiyon, yara açılması ve fıtık gibi komplikasyonlar da önlenmiş oluyor. Operasyonun başarısını etkileyen en önemli faktör ise, cerrahın deneyimli olması.

Teşekkürler.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.